Günümüzde küreselleşme ve teknolojik gelişmeler nedeniyle yaşanan hızlı değişim ve yenileşme surecinde, kurumlar performanslarını daha ileriye taşımak, artan rekabete karşı başarılarını sürdürmek ve verimliliklerini artırmak için yeniden şekillenmeye, yöneticiler de kendilerini geliştirmeye ve değişime adapte etmeye çalışmaktadır.
Gelişim ve değişimin en sağlıklı şekilde yapılabilmesi için ise sağlıklı bir ölçme ve bu ölçümlere göre birebir koçluk etkili sonuçlar vermektedir. Kurumlar ve çalışanlar, günün değişen şartlarına ayak uydurmak, daha iyiye ulaşmak için duygu ve düşüncelerine rehberlik edecek iç koçlara ihtiyaç duymaktadır. Koçluk, bireylerin kendi kendinden öğrenme sürecini etkinleştiren, çeşitli becerileri kazanmalarını sağlayan, bireyleri geliştiren, performanslarını iyileştiren bir süreçtir.
Değişimlerle başa çıkmak için iyi bir araç olan kurumsal koçluk, bireysel düzeyde sağladığı desteğin yanı sıra sürekli hale gelen değişim ve gelişim gereksinmelerine de katkıda bulunmaktadır.
Programın içeriğinde geçen bazı konu başlıkları şöyledir;
- Tüm Paydaşlar İçin Vizyon /İlham Verme-Oluşturma
- Koçluk görüşme akışı
- Hayatımızı sabote eden iç seslerin farkındalığı ve vedalaşma
- Dinlemenin 3 Seviyesi nedir? Koçlukta nasıl ve niçin dinleyeyim?
- Kendini Yönetmek-Ne açıdan?
- Nasıl takdir ederim, edersem şımarır mı, yanlış anlaşılır mı ve hangi sözcüklerle takdir?
- Kişisel yaşam felsefemiz, misyonumuz nedir?
- Kişisel değerlerimiz nedir?
- Güçlü soru can acıtır mı? Niye güçlü soru?
- Gerçek koçluk uygulamaları